Преглед и диагностика

За да се направи успешен ремонт на настолен компютър е много важно първо да се направи подробна диагностика на компонентите. Когато приключи теста на хардуера, замерването на температурния режим на работа и проверката за стабилност на системата обикновено отговорите идват бързо.

Компютърът се състои от следните основни компютърни компоненти, асемблирани старателно в компютърна конфигурация: захранващ блок, дънна платка, процесор, видеокарта на слот, рам памет - един или повече модула, твърд диск, който може да е магнитен диск, или SSD диск, лан карта, звукова платка, CD или DVD четящо и / или записващо устройство, и други. Настолните конфигурации се характеризират с модулна структура на компонентите, което прави значително по-лесно и бързо ремонта и поправката при тях.

Правилният ремонт на настолни компютри  изисква прецизност и внимание, защото той се сглобява (асемблира) от различни части – нещо, което при преносимите компютри е невъзможно. От тук могат да последват редица проблеми, касаещи конфликти между отделни компоненти.

Времето за извършване на ремонт на дефектирала техника – от 1 до 5 работни дни. Тя се извършва в следната последователност.

Пълна диагностика на компютърна система, която отнема до 3 часа и се извършва безплатно, при условия че компютъра ще се ремонтира в сервиза.
Профилактика - пълно почистване и премахване на окисления и наслагвания по слотовете.
Подмяна на термопастата на вентилаторите на процесора и чипсета.
При необходимост се сменят кондензаторите на дънната платка.
Основно почистване и подмяна на вентилатора на захранващия блок. Захранващи блокове на фирмите: DELUX, FORTRON, SPIRE и други, най-често повреди при тях възникват при токови удари, в следствие проблеми с електрозахранването или статично електричество. Подмяна на надути кондензатори и прегрели електронни компоненти.

Преглед и тест на състоянието на твърдия диск, за наличие на грешни или лоши сектори, и проблеми с механиката и електрониката. Възстановяването на информацията от такива хардове отнема много време и не винаги е гарантирано, за това препоръчваме редовно да архивирате информацията си на външен носител.
Възстановяване на информация. З възстановяваме на информацията ние използваме софтуер на световни производители за възстановяване на информация, имаме на склад електроника за повечето модели и подменяме, при възможност изгорялата електроника с нова.

При видеокарти на фирмите NVIDIA, AMD, SAPPHIRE, MSI, GYGABYTE, INNOVISION и други, най-чест проблем е спиране работа на охлаждащият вентилатор, в следствие на което чипа им прегрява. Сменен своевременно вентилатор и термопаста Ви спасява от покупка на нова видеокарта.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.